Ofte stillede spørgsmål FAQ

Hvad er forskellen på et solvarmeanlæg og et solcelleanlæg?

Et solcelleanlæg producerer elektricitet, der kan lægges ind på elnettet og lader din elmåler løbe baglæns eller du sælger strømmen til el-nettet.

Et solvarmeanlæg laver varmt vand, det opvarmer normalt primært brugsvand (i din vandhane og bruser), men bruges også til opvarmning af bygninger/huse.

Hvad betyder kilowatt peak (kWp) og Watt peak (Wp)?

Dette er en term der bruges til at beskrive et anlægs maksimale nominelle ydelse under normaliserede prøveforhold.

Hvad sker der på dage, hvor solen ikke skinner?

Solceller får deres energi fra lys. Det betyder, at de ikke behøver direkte indstråling, men kan producere el ved hjælp af såkaldt diffust lys. Dette er den indirekte lysindstråling, som vi i Danmark blandt andet nyder godt af med vores lange lyse sommerdage.

Bruger det ikke mere Co2 at producere en solcelle, end den når at fortrænge?

En solcelle har en såkaldt energitilbagebetalingstid på ca. 3 år. Da solcelleanlæg har en garanteret produktion på minimum 25 år og forventet levetid på over 50 år, ser dette regnskab meget gunstigt ud for klimaet. For hver kWh der bliver sparet fortrænger vi udledningen af ca. 0,7 kg CO2.

Hvilke Muligheder Findes Der For At Finansiere Et Solcelleanlæg?

Der findes findes adskillige muligheder ift. finansiering af dit nye solcelleanlæg og vi anbefaler altid den bedste løsning for netop dig. Vi anbefaler altid at du tager vores anbefalinger med til din bankrådgiver og/eller revisor, da de kender hele din situation.

Hvad Sker Der, Hvis Politikerne Går Hen Og Forringer Mulighederne?

Ser man tilbage kan vi ikke stole på Folketinget ifm. solcelleanlæg da solceller aldrig har brancheforeningen Dansk Energi bag sig som opererer for de store selskaber som Ørsted/DONG, Vattenfall, E-On, osv. som ikke ønsker at private og mindre producenter skal producere til elnettet. Indtil i 2016 havde Dansk Energi held af at få lukket nettomålerordningen og husstandsvindmølleordningen. Men i 2016 var det første gang Dansk Energi fik held af at overbevise embedsværket og folketinget om at lukke solcellelovene med tilbagevirkende kraft.

Folketinget lovgav med tilbagevirkende kraft første gang ifm. 60/40 øre solcellelovene (hvor anlæg kunne få 60 øre pr. kWh de første 10 år og 40 øre pr. kWh de efterfølgende 10 år, hvilket var den billigste ordning nogensinde til vedvarende energi og en brøkdel ift. støtten der gives til f.eks. havvind i dag) hvor de i maj 2016 ophævede solcellelovgivningen med tilbagevirkende kraft for projekter startet efter 1/7-2015, og igen i december 2016 for projekter startet før 1/7-2015. Med disse brød folketinget grundlovens paragraf 73, da folketinget ikke ville betale erstatning til de skadeslidte og embedsværket efterfølgende har gjort alt for at forhindre de virksomheder og private der blev ramt i kompensation og grundlovssikret ret til at få afprøvet sagen ved domstolene. 

Hvorfor lovgav folketinget med tilbagevirkende kraft i 2016? Ja svaret er at det var mindre uafhængige private og virksomheder der ville komme til at sidde på de ca. 15% markedsandele som ordningerne kunne udløse ifm. støtte og det var større end hvad Dansk Energi’s medlemmer kunne acceptere. Også selvom det ville have været langt billigere end havvind og landvindmøllers støtte.

Da Dansk Energi i 2012 og 2015 fik stoppet henholdvis nettomålingsordningen og husstandsmølleordningen skulle de jo så toppe dette med at lukke nettomålerordningen med tilbagevirkende kraft som ellers var sikret indtil 2032. Folketinget forringede ordningen i december 2018, hvilket ramte knap 100.000 danskere på pengepungen, et endeligt dødsstød til vedvarende energi for de små producenter i Danmark. Brancheforeningen Dansk Energi fik igen skulderklap af de store monopol virksomheder. De private entusiaster og innovative små og mellemstore virksomheder indenfor vedvarende energi havde dermed fået dødsstødet og alle deres fjender som ønskede decentral energi produceret af private og små virksomheder måtte se sig slået.

Da der ingen ordninger er for private og små virksomheder i dag (alt støtte til energiproduktion bliver i dag givet til Dansk Energi’s medlemmer) ser det hele sort ud. Men heldigvis bliver batterier billigere og billigere og de er i dag på et niveau hvor der er kort tilbage betalings tid og lang levetid så det er bare et spørgsmål om tid hvornår private og virksomheder kan producere 100% til sig selv billigere end de store monopol virksomheder kan, og såfremt folketinget lovgiver igen på vegne af Dansk Energi, kan danskerne koble sig fra el-nettet og være selvforsynende i de enkelte husstande eller oprette små el-samfund hvor man producerer og deler strøm og batterikapacitet til fordel for egen økonomi og naturen. 

Hvor Lang Tid Holder Et Solcelleanlæg?

Det holder længe – meget længe endda. Solceller har en garanteret produktion i 25 år, men en forventet levetid på mellem 50 og 100 år. Vekselretteren påregnes en levetid på mellem 15 og 25 år, inverteren udgør dog kun ca. 10% af selve anlægsinvesteringen, så udskiftning af inverteren er ikke noget der vælter budgettet.

Skal Et Solcelleanlæg Vedligeholdes?

Solcellepaneler er som udgangspunktet vedligeholds frie i 25 – 50 år. Man skal forvente at vekselretteren skal renoveres eller udskiftes efter ca. 15 – 25 år.

Skal Mit Solcelleanlæg Rengøres?

Med en hældning på mere end 15 grader sikrer special glasset på vore moduler, at almindeligt skidt og snavs skylles væk under alm. danske forhold. Og selv med en hældning på 10 grader skal der ikke en masse rengøring til. Det er dog altid en fordel at fjerne fugleklatter og lign, men det er dog ikke et must.

Kan Hagl Ødelægge Mine Moduler?

Nej, hagl i Danmark kan ikke ødelægge et modul.

Vil Reflekserne Fra Panelet Ikke Genere Naboerne?

Vore paneler har specialglas med en særlig overflade, der afgiver meget lidt refleksion, mellem 0,3 og 2% (vindues glas reflekterer mellem 5 og 15% og glaseret tegl mellem 60-90%). Reflektion forhindres med anti-reflekscoating og jernfattigt glas. Lavkvalitets paneler, vi ser andre forhandlere sælge med større reflektion, reflekterer solstrålerne væk hvilket gør at disse solstråler ikke bliver til strøm, hvilket i sidste ende så ikke bliver til besparelse/indtjening for dig Dvs. det kan ikke betale sig at købe dårlige paneler produceret med vinduesglas og høj reflektion, da man i stedet har helt op til 15% reflektion.

Hvordan Bliver Mit Solcelleanlæg Forsikret?

Et privat solcelleanlæg falder typisk ind under den almindelige forsikring i dit hus. Da et solcelleanlæg repræsenterer en betragtelig værdi, bør du dog kontakte dit forsikringsselskab for evt. at få skrevet solcelleanlægget direkte ind i forsikringspolicen.

Kan Lynnedslag Ødelægge Et Solcelleanlæg?

Et direkte lynnedslag kan godt ødelægge dit solcelleanlæg, men risikoen for et direkte lynnedslag er lav og det ødelægger normalt ikke solcellerne. Tal eventuelt med dit forsikringsselskab om, hvorledes det forholder sig med dækning ved skader forårsaget af lyn.

Er Det Klogt At Vente Med At Købe Et Solcelleanlæg?

Det mener vi jo i sagens natur ikke. Solcelleteknologien er markedsfærdig og markedet er i kraftig vækst. F.eks. er der de seneste år på verdensplan sat flere mW solceller op end der blev opført vindmøller. Det er ikke sandsynligt at effektiviteten på de enkelte solceller vil ændre sig drastisk. Effektiviteten udvikler sig støt og roligt, og det er ikke effektiviteten, der er afgørende du skal bare huske på, at for hvert år du venter, giver du de penge du ellers kunne have brugt på at investere i solceller, i stedet for til dit elselskab. Og at give pengene til dit el-selskab er hver dag en dårlig forretning for dig og miljøet.

Er Mit Tag Egnet Til Solceller?

Det optimale tag til tagmonterede solceller har en hældning på 30 grader direkte mod syd. Men generelt kan vi sige, at der er et stort spillerum i forhold til panelernes orientering og hældning. Du mister ikke megen effektivitet mellem 10 og 60 graders taghældning og ej heller med en orientering fra direkte øst og helt om til direkte vest. Til gengæld skal du sikre dig at træer og lignende ikke kaster skygge på dit solcelleanlæg.

I takt med at priserne på solceller falder åbner der sig også et langt større spillerum for montering af solcellerne, hvor det i dag faktisk ikke er specielt uøkonomisk selv at placere paneler mod nord (hvilket tidligere var alt for dyrt).

Skal Jeg Have Tilladelse Til At Opføre Et Solcelleanlæg På Mit Tag?

Generelt er der ingen der forhindrer dig i at installere et solcelleanlæg på dit tag. Du bør dog alligevel forhøre dig om specielle forhold i lokalplaner og grundejerforeninger.

Hvor Meget Kan Jeg Tjene På Mit Solcelleanlæg?

For private kan det bedst betale sig at dimensionere solcelleanlægget efter dit elforbrug, da el du ikke forbruger selv blot aflønnes med markedspris pr. kW. Derfor handler økonomien i et solcelleanlæg primært om den gamle talemåde: “Hvad der er sparet, er tjent.” Det kan løbe op i ret meget pr. år. Elpriserne stiger og din elregningen om 20 år vil derfor være højere, medmindre du har et solcelleanlæg, der producerer din elektricitet gratis. Jo hurtigere du kommer i gang, jo mere får du ud af det.

Kan Jeg Fjernovervåge Solcellesystemet?

Ved hjælp af en såkaldt datalogger kan du fjernovervåge dine solceller og hele tiden se, hvor meget de producerer på din smartphone eller computer.

Hvorfor Skal Jeg Købe Et Solcelleanlæg?

Solenergi er ren energi.

Solenergi er gratis energi.

Du spare mange penge ved at installere et solcelleanlæg.

Et solcelleanlæg forøger værdien af din ejendom.

Solen skinner hele året – også i Danmark, så hvorfor ikke udnytte det?

Solcellesystemer er næsten vedligeholdelses-fri.

Du fastlåser din el udgifter på et lavt niveau.

Du hjælper med til mindske udledningen af CO2 – Det vil dine børn og børnebørn sætte pris på.

Kan Et Solcelleanlæg Afskrives?

Politikerne på Christiansborg har afskaffet dette igen pga. indflydelse fra brancheforeningen Dansk Energi, så pt. kan man ikke afskrive, desværre, det er kun de store energiselskaber der kan afskrive.

Hvordan Kan Jeg Sammenligne Priser På Solcelleanlæg?

Det er svært at sammenligne priser på de mange tilbud, du møder på nettet. Hvis du går i dybden med flere af de forskellige tilbud, vil du finde ud af, at der det ene sted er tale om genbrugte produkter, et andet sted bliver det ikke nævnt, at du skal købe en ekstra dyr vekselretter og et tredje sted mangler måske montagesystemet. Det er vores vurdering, at du med et godt solcelleanlæg har glæde af gratis strøm i mere end 30 år. Derfor skal du i langt højere grad se på faktorer som garanti, sikkerhed og faglighed når du køber et anlæg fremfor at spare et par tusinde. Du finder ikke en mere erfaren forhandler end Solenergi Danmark.